Thursday 11 April 2013

Δείκτης προστασίας (SPF): τι πρέπει να ξέρετε.

Και μιας που χτες ανέφερα προϊόντα με δείκτη προστασίας, ας κάνω και μια δημοσίευση για το τι σημαίνει ο δείκτης προστασίας!

Οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι όσο υψηλότερος ειναι ο Δ.Π., τοσο περισσότερη προστασία μας προσφέρει! Αυτό είναι μια εσφαλμένη εντύπωση που έχουμε.

Τι είναι ακριβώς ο δείκτης προστασίας λοιπόν;
Ο δείκτης προστασίας
(SPF - Sun Protection Factor) είναι ο πολλαπλασιαστικός παράγοντας του χρόνου φυσικής αυτοπροστασίας του δέρματος.

Παράδειγμα: έστω ότι το δέρμα σας κοκκινίζει φυσιολογικά, χωρίς αντηλιακή προστασία, μετά από 20 λεπτά έκθεσης στον ήλιο. Αν επιλέξετε αντηλιακή προστασία με δείκτη 10 (SPF 10), το δέρμα σας θα εμφανίσει το ίδιο κοκκίνισμα μετά από από 200 λεπτά (20 x 10). Δηλαδή, αυτά τα 200 λεπτά ειναι ο μέγιστος χρόνος προστασίας από τον ήλιο.

Άρα δηλαδή, ο δείκτης προστασίας δε μας δείχνει πόσο περισσότερο μας προστατεύει απο τον ήλιο, αλλά για πόσο χρονικό διάστημα!

Σαφώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ιδρώτας, η λιπαρότητα του προσώπου, η μη καλή εφαρμογή του αντηλιακου προϊόντος, το νερό κ.α., μειώνουν τον δείκτη προστασίας!

Συνεπώς σύμφωνα με την ηλιοφάνεια και το πόση ώρα θα είμαστε στον ήλιο, επιλέγουμε ένα προϊόν με τον αναλογο Δ.Π.!

Εννοείται πως όταν πρόκειται για ηλιοθεραπεία, επιλέγουμε αντηλιακή κρέμα κι όχι μια απλή ενυδατική με δείκτη προστασίας! Θα επανέλθουμε όμως σε αυτό αργότερα και θα πούμε για όλους τους δείκτες προστασίας. Stay tuned!

Σε επόμενη δημοσίευση θα μιλήσουμε για κρέμες ημέρας και ποια είναι η κατάλληλη για κάθε τύπο δέρματος!

Stay tuned!

Προστατευτείτε από τον ήλιο, λοιπόν, κι απολαύστε τον!

Υ.Γ. Πολλά ευχαριστώ στον Γιώργο που μου άνοιξε τα μάτια για το τι είναι ο Δ.Π.!



No comments:

Post a Comment